PRIPREMA TEČNIH ĐUBRIVA OD BILjAKA BOGATIH HRANjIVIM MATERIJAMA

Za prihranu biljaka u bašti koriste se tečna đubriva koja se pripremaju od usitnjene biljne mase koja se preliva vodom u posudama od drveta ili plastike, sačeka se određeni broj dana dok ne počne da fermentiše, a potom se ocedi. Tečna đubriva se mogu pripremiti od biljaka: kopriva, gavez, komorač, kupusnjače, rastavić, kamilica.

Tečno đubrivo od koprive

Ubrati 1kg kopriva, najbolje u fazi cvetanja, usitniti i potopiti u 10 l vode. Ostaviti da odstoji 10 -15 dana u hladovini na temperaturi oko 18° C, svaki dan rastvor promešati.
Vremenom tečnost počinje da se peni i fermentiše, oslobađa se oštar miris, kada se tečnost prestane peniti ocedi se tečnost, a biljni ostaci se koriste za kompostiranje.
Dobijena tečnost se može čuvati do 12 meseci u zatvorenim posudama i upotrebljava se razređena u vodi u odnosu 1 deo tečnosti : 7 delova vode. Ovim rastvorom prihranjivati biljke svake druge nedelje.

Tečno đubrivo od gaveza

Nadzemni delovi gaveza se usitne, preliju vodom i posle fermentisanja oceđena tečnost se razređena u odnosu 1: 3-5 delova vode koristi za prihranu saksijskog cveća i povrća u bašti. Gavez sadrži gvožđe, kalcijum , kalijijum , fosfor i mangan. Sve su to mikroelementi potrebni biljkama za normalan rast i razvoj. Đubrivo od gaveza jača biljke i obogaćuje ih mineralima.

Tečno đubrivo od kupusnjača

Usitnjeni listovi ( kelja, kupusa…) 3kg se preliju sa 10 l vode i ostave da fermentišu, posle se koriste razblaženi sa vodom u odnosu 1: 5-10 l za prihranu paradajza, krastavaca, tikvi.

 


PRIPREMA BIO SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILjAKA OD ŠTETOČINA

Bio sredstvo za zaštitu od lisnih vaši

U 10 l vode, najbolje kišnice, potopite 1 kg svežih, usitnjenih listova koprive ili 100 – 200 g suhih. Ostavite pokriveno 24 sata, ne držite duže jer se stajanjem smanjuje delotvornost preparata. Procedite i tako dobijenim rastvorom prskajte napadnute biljke svakih 3 do 5 dana.
Potopiti ljuske od crnog luka u vodi i prokuvati, ohladiti, procediti i razblažiti tečnost u odnosu 1:2 sa vodom, prskati listove napadnute vašima.

Bio sredstvo za zaštitu od sovica, grinja i krvavih vaši

400g iseckanog lista duvana preliti sa 10l vode, odstoji dva dana, procediti i razblažiti sa vodom u odnosu 1:2 uz dodatak 40g kalijumovog sapuna.
Bio sredstvo za zaštitu od puževa
Puževi najčešće napadaju zeleno lisnato povrće. Zemljište oko biljaka koje puževi napadaju možete posuti pepelom, kamenim brašnom, piljevinom pomešanom sa solju. Kako biste puževe držali što dalje od vaših biljaka ovaj postupak treba ponavljati nakon svake kiše.
Možete postaviti i lovne klopke tako što plitke posude zakopate u nivou zemljišta i u njih naspete malo piva, privučeni mirisom puževi se skupljaju, a kasnije ih izbacite iz bašte.
Puževe odbijaju i neke biljke kao što su dragoljub, timijan i ricinus…

 

PRIPREMA BIO SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILjAKA OD BOLESTI

Bio sredstvo od rastavića protiv rđe, pepelnice, grinja i crvenog pauka

Rastavić raste na vlažnim staništima, pa ga možete naći u blizini reka i potoka. Koristi se protiv rđe i pepelnica, grinja i crvenog pauka.
1 kg usitnjene biljne mase rastavića potopite u 10 litara vode i ostavite da stoji 24 sata. Zatim lagano prokuvajte 30 minuta. Kada se tečnost ohladi, razredite je vodom u odnosu 1:5 i prskajte biljke. Ovo sredstvo od rastavić možete pomešati sa sredstvom od koprive u odnosu 1:1 i kao takvo koristiti za prskanje biljaka. Tako ćete u isti mah biljke i prihraniti.

Bio sredstvo od crnog i belog luka

• 500 gr nasečenog crnog i belog luka potopite u 10 litara vode. Kada se tečnost prestane peniti, razredite je desetostrukom količinom vode te njome prskajte zemlju protiv plesni.
• 700g belog luka preliti sa 10 l vrele vode, poklopiti da odstoji i procediti. Razrediti sa vodom u odnosu 1:3 i koristiti za zaštitu krastavaca od plamenjače.
Bio sredstvo od kamilice
Čajna kašika suvog cveta kamilice se prelije sa 1l vrele vode, ostavi da odstoji 30 minuta i koristi za dezinfekciju semena.

 

Protiv biljnih bolesti možete pripremiti i preparat od mleka
1l mleka rastvorite u 5l vode i prskate biljke preventivno protiv gljivičnih bolesti naročito posle kiše, ali tek pošto se biljke osuše.