Zamislite da ste upravo skuvali čaj od nane gajene u saksiji na vašem balkonu, ili ručak koji ste napravili koristeći samo proizvode koje ste zasadili u svom dvorištu. Ne verujete da je moguće uzgojiti povrće, voće ili lekovito bilje na malom prostoru? Jako se varate! Sve što vam treba su saveti za ličnu biobaštu!

Uzgajanje povrća na principima organske proizvodnje ne sme biti samo puko pridržavanje uputstva i načina primene agrotehničkih mera, to je ljubav i strpljenje i život sa biljkama. Prava je radost baviti se
uzgojem povrća, posmatrati rast i razvoj biljke, uživati u cvetanju i branju plodova.

Biobašta je prostor u kojem čovek treba da uživa i da proizvodi biljke u potpuno prirodnom okruženju. Cilj je da se priroda očuva i najmanje moguće promeni kako bi obezbedili gajenim biljkama optimalne uslove života.

Biobaštu ćemo organizovati na manjim površinama. Cilj nam može biti gajenje omiljenih vrsta povrća u dvorištu ili čak i na terasi! Dobrim izborom vrsti i sorti biljka koje su prilagođene za gajenje u lokalnoj sredini, primenom posebnih agrotehničkih mera, specifičnom obradom zemljišta i korišćenjem organskih đubriva i preparata za zaštitu biljaka postižemo višestruku korist za ljude i sredinu koja nas okružuje.

Prostorni raspored biljaka i izgled biobašte su lična kreacija svakog proizvođača. Da bi bila uspešna, potrebno je posedovanje znanja o biološkim osobinama svake gajene vrste.
Jako je dobro znati sve mogućnosti kombinovanja biljnih vrsta. Dobrom kombinacijom dobijate biljke koje rastu u nekoj vrsti simbioze, jer se zajedno štite od bolesti i štetočina.

Za odabir parcele ili dela dvorišta za formiranje biobašte važno je poznavati vrstu i kvalitet zemljišta i primeniti unošenje veće količine organskog đubriva kako bi poboljšali hranjive vrednosti.

Dobro bi bilo i planirati izgled biobašte i vrste koje će biti gajene na više godina, tako da se izbegnu problemi oko rasporeda višegodišnjih biljka. Najčešće se višegodišnje biljke postave sa strane, ili se oko njih rasporede jednogodišnje biljke u obliku kruga ili polumeseca. Moguće je biobaštu oblikovati i na podignutim lejama, koje se posebno odvoje daskama ili poredanim ciglama. Na ovaj način se postiže bolje i brže zagrevanje zemljišta, a i lakši pristup biljkama.