Krastavac je povrće iz familije Cucurbitaceae, potiče iz tropskih predela Indije. To je jednogodišnja biljka sa razvijenim puzavim stablom čija je masa veća u odnosu na korenov sistem, pa zahteva vlažno i hranjivo zemljište.

Jestivi deo biljke je sočna bobica sa visokim procentom vode (čak do 96%), bogat mineralima i vitaminima. Od minerala najviše je kalijuma koji ima blagotvorno diuretično svojstvo. Bogat je i vitaminom C. Da bi imali uspeha u gajenju potrebno je znati uslove uspevanja biljke i na osnovu toga se ravnati kada sejati i kako zaštiti biljku.

Krastavac je toploljubiva biljka, optimalna temperatura za rast i razviće je 240-260S. Ako su temperature niže od optimalnih biljka duže vremena prolazi kroz različite faze razvoja. Tako na temperaturama od oko 250 S počinje da klija i niče za pet do šest dana, a na nižim od 200S će proći i deset dana do nicanja.

Zavisino od sorte i uslova gajenja vreme od setve do berbe prvih plodova je od 40-60 dana.
Hranjive vrednosti zemljišta popravljamo dodavanjem stajnjaka, biramo toplo i strukturno zemljište. Na otvorenom prostoru u našim krajevima krastavac sejemo direktno kada je temperatura zemljišta viša od 150S. Setva se obavlja u redove ili u kućice, međuredno rastojanje je 100-120 cm, a u redu 20-30cm. Dubina setve je 3-4cm.

Krastavce napadaju lisne vaši. Zaštitićemo ga primenom nekog od sledećih biljnih preparata: macerat koprive, kadifice, oparak od maslačka. Dobra zaštita su i bubamare i drugi korisni insekti koji se razmnožavaju na ukrasnim biljkama koje čine bio-koridor oko naše bašte.
Važno je stalno nadgledati biljke kako ne bi promakli simptomi bolesti. Prisustvo lisnih vaši se poznaje po ukovrdžanom lišću ili pojavi mrava na biljkama.
Najčešća bolest na krastavcima je pepelnica koja se poznaje po beličastoj prevlaci na listu i plamenjača, čiji su simptomi sušenje lista koje počinje od ivica lista. Sprečavamo ih primenom biopreparata i prskanjem rastvorima napravljenim od biljaka rastavića, crnog i belog luka, a možemo upotrebiti i bordovsku čorbu.

Krastavci za preradu se klasiraju:

Untitled

Krastavac navodnjavati u jutarnjim časovima, voditi računa da se ne kvase listovi, a to se najbolje postiže zalivanjem laganim mlazom vode pazeći da voda sa zemlje ne prska biljke ili najbolje sistemom kap po kap.

Berba plodova- za razvoj ploda od precvetavanja do tehnološke zrelosti potrebno je 5-15 dana, zavisi od sorte i uslova proizvodnje. Plodovi se beru redovno, svaki prezreli plod sprečava razvitak novih, pa prilikom berbe treba ukloniti i sve prerasle.

Krastavac