Купус је поврће које користимоу исхрани током целе године и заступљен је у нашој националној кухињи. Има велику храњиву вредност,богат је витаминима C, B1, A, а има и минерале посебно калијум. Убраја се и у лековите биљке, помаже код обољења јетре,чира на желуцу,а свежи листови се стављају на ране и убоје и болне зглобове.

Купус се лако гаји, то је двогодишња биљка која у првој години образује главицу ,а у другој семе.
Захтева храњива земљишта и високу влажности земљишта и ваздуха, а најбоље успева на температурама око 20 степени.

Када правимо план сетве купус у плодореду гајимо после махунарки, а у здруженом усеву га садимо заједно са парадајзом. У нашим условима купус гајимо као рани, летњи и касни усев.
За рану производњу користимо заштићен простор и берба је током пролећа. Летње усеве гајимо на отвореном пољу, садња расада је у априлу( пратимо температуру од 15-200 С ). Касни купус садимо у почетком јула.

Производња расада траје око 40дана,купус брзо ниче у топлом и влажном земљишту. У том периоду га лако нападају ваши и бувач, заштите расад помоћу агротекстилне мреже или користите инсектицидни сапун, мацерат коприве, кадифице…

Садња расада у влажно земљиште, на растојање 50-60цм између редова и 15-25цм у реду. Растојање између биљка подесити у односу на сорту, ако гајимо сорте са крупнијим главицама оставити им више простора. Нега купуса подразумева стално редовно наводњавање, ако правимо прекиде може се појавити пуцање главица код поновног наглог прилива воде. Заштита од инсеката и болести,као и за све биљке у органској производњи стални надзор, праћење промена и примена одговарајућих заштитних средстава.
Купус беремо када главица достигне одређену величину, ако је реч о касном купусу добро је знати да може да издржи и ниске мразове до – 50 С,а купус се бере увек по сувом времену јер се тако касније лакше чува.pro_v_1013171