Organska proizvodnja paradajza

Paradajz je toploljubiva vrsta povrća, u našim krajevima se gaji na otvorenom od početka maja do kraja oktobra.

Proizvodnja počinje setvom rasada u toplim lejama u drugoj polovini marta. Važno je u proizvodnji rasada voditi računa o temperaturama i vlažnosti zemljišta i vazduha kako bi se rasad pravilno razvijao i formirao. Optimalna temperatura za rast i razvoj je 180-250S, a paradajz zahteva dosta svetlosti i vlažnost zemljišta (60-70% PVK).

Rasad se posle 40-50 dana iznosi napolje i sadi najčešće na rastojanju 80x50cm. U organskoj proizvodnji bolje je napraviti veći razmak zbog strujanja vazduha kako bi smanjili povećanu vlažnost koja utiče na razvoj gljivičnih oboljenja.

Jedno od najčešćih gljivičnih obolenja paradajza je plamenjača od koje se štitimo primenom fito preparata napravljenih na primer od crnog luka. Ljuske crnog luka (500g) se potope u 10l vode i ostave da odstoje deset dana, nakon čega se rastvor procedi se i razredi sa vodom u odnosu 1: 10. Ovim rastvorom paradajz prskati što češće. Može se upotrebiti i efikasan je i rastvor mleka i vode u odnosu 1: 2, ili rastvor sode bikarbone.

Na listi primenjivih sredstava u organskoj proizvodnji je i bordovska čorba i preparati na bazi bakra.

Lisne vaši ćemo ukloniti fito-preparatom od koprive (listove koprive, 1kg potopimo u 10l vode, posle 24 sata ocedimo i prskamo po listovima).

Savet je da je dobro gajiti odabrane i otporne sorte iz našeg podneblja, voditi računa o plodoredu, primeniti malčiranje površine oko biljaka, biljke voditi uz oslonac, redovno zakidati zaperke i navodnjavati biljke pazeći da ih ne zalivamo po listu.

tomatoes