Пријатан укус салати даје лактуцин, млечни сок који отвара апетит и помаже варење хране. У исхрани се користе зелени листови који су и лековити јер садрже доста хлорофила.

Салата је једногодишња биљка која са продужењем дана и растом температура почиње да цвета а листови постају горки. Зато се салата гаји у пролеће,јесен и отпорне сорте зими.

Салата расте на тепмертаурама до 200 С. Подноси и лаке мразеве у фази тек формиране розете листова. Захтева доста светлости,ако је засењена даје растреситу и слабо формирану главицу,исто се дешава ако је усев посејан густо.

Потребно је редовно заливати салату и садити је на храњивом земиљшту.

У биобашти је сејемо здружено са луком и шаргарепом. Боље је ако хоћемо да добијемо раније главице посејати салату у расад, а касније га расадити на отворено поље. Расад за пролећну сетву сејемо у заштићеном простору,посејемо почетком марта, расад стиже за 4-5 недеља. Можемо га сејати у контејнере од стиропора или у гајбице. Расад износимо напоље у априлу на растојање 20 х20 цм.

Корисно је рани усев покрити агротекстилом који штити од штеточина и одржава повољну температуру.pro_v_1013171