Svaki posao nosi rizik pa i organska proizvodnja ono što vam možemo preporučiti je da se na početku povežete sa fizičkim ili pravnim licima koja vam svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći da svoj rizik svedete na minimum. Bilo koja vrsta saradnje treba da bude usmerena na otklanjanje slabih tačaka pojedinaca kroz zajedničko delovanje.

Ono što vi možete uraditi na početku je:

  • Da se neformalno udružite sa grupom proizvođača,distributera ili prodavaca
  • Da pristupite nekom već formiranom udruženju ili zadruzi
  • Da budete jedan od osnivača novog udruženja ili zemljoradničke zadruge
Najjednostavniji oblik saradnje je neformalizovani zajednički rad koji obezbeđuje ispunjenje konkretnih zadataka. To može biti na primer zajedničaka nabavka rasadnog materijala, zajedničko reklamiranje proizvoda, zajednička prodaja ukoliko niste konkurenti sa proizvodima i sl., a kada se zadatak obavi dalja saradnja se može okončati ili nastaviti u zavisnosti od potreba i jednih i drugih.

Ukoliko u vašem okruženju postoji zemljoradnička zadruga ili udruženje (poljoprivrdnika ili proizvođača organskih proizvoda) prvo se raspitajte kako posluju i kakva je njihova saradnja sa članovima, ukoliko uspešno posluju i ostvaruju dobru saradnju sa članovima podnesite zahev za članstvo u suprotnom ne trošite svoje resurse bolje osnujte novu zadrugu ili udruženje.

Osnivanje udruženja i zemljoradničke zadruge je definisnao zakonom, više o osnivanju udruženja možete videti na sajtu Agencije za privredne register Republike Srbije http://www.apr.gov.rs i Centra za razvoj neprofitnog sektora http://www.crnps.org.rs/kako-osnovati-i-registrovati-nvo a proceduru oko osnivanja zemljoradničke zadruge na sajtu http://www.agroservis.rs/kako-se-osniva-zemljoradnicka-zadruga.